فهرست مطالب

فلسفه علم - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1393)

مجله فلسفه علم
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین بیات *، موسی اکرمی صفحات 1-18

    گسترش روش های استدلال ریاضی، در دهه های اخیر، منجر به نقد اساسی تعریف کلاسیک اثبات ریاضیاتی شده است. منتقدان، معمولا، تعریف های بدیلی پیشنهاد کرده اند؛ تعریف های فراوانی که دارای پیش فرض ها و پیامدهای گوناگون و گاهی حتی ناسازگاری هستند. این وضعیت، ریاضیات را در معرض نسبی نگری قرار داده است. از این رو، مسئله فراوانی تعریف های اساسا گوناگون را می توان یکی از مهم ترین مسائل معرفت شناسی ریاضیاتی دانست. این مقاله، تلاش می کند تا از یک موضع مرتبه سوم یا فراروش شناختی به «چیستی فرامعیار انتخاب بهترین تعریف برای اثبات ریاضیاتی» پاسخ دهد و از این طریق، ما را یک گام به تعریف موجه اثبات ریاضیاتی نزدیک تر سازد.
    نگارندگان نشان خواهند داد که فرامعیار قدرت تبیینی، در مقایسه با دو رقیب دیگر، یعنی فرامعیارهای هم ارزی، و اجماع قابل دفاع تر است.

    کلیدواژگان: فرانظریه تعریف، نظریه اثبات ریاضیاتی، قدرت تبیینی، واقعیت های اثبات
  • قاسم پور حسن، مجتبی اعتمادی نیا صفحات 19-36
    مقاله 1951 کواین با عنوان «دو حکم جزمی تجربه گرایی» با نقدی دور از انتظار به دوگانه مشهور تحلیلی ترکیبی، ضمن موضع گیری علیه استفاده از مفهوم تحلیلت در توضیح و تبیین ضرورت و پیشینی بودن، هرگونه تلاش در جهت ارائه تمایزی غیر دوری میان گزاره های تحلیلی و ترکیبی را ناکام دانست. به اعتقاد کواین مفاهیمی نظیر تناقض، ترادف، و معنا که در تعریف قضایای تحلیلی از آن ها بهره برده می شود، در عین حال که وضوح لازم را ندارند، ارتباطی دوری با یک دیگر دارند.
    کواین همچنین بر آن است که نگرشی کل نگرانه به محتوای هر گزاره مفرد موجب خواهد شد تا همه گزاره ها به نحوی با حاشیه های تجربی شبکه باورهای ما تماس حاصل کنند و این به معنای امکان بازنگری در همه گزاره ها و از میان رفتن تمایز مالوف میان قضایای تحلیلی و ترکیبی خواهد بود. این نوشتار ضمن بررسی تفصیلی نظرگاه کواین در نفی تمایز، در نهایت، عمده ترین چالش های پیش روی این نظریه را به بحث و بررسی خواهد گذاشت.
    کلیدواژگان: قضایای تحلیلی، قضایای ترکیبی، ترادف، ضرورت، پیشینی
  • سید هدایت سجادی صفحات 37-57
    این مقاله که در جست وجوی یک فلسفه نانوتکنولوژی است، به تعاریف، زمینه های تاریخی، کاربردها و پیامدهای نانوتکنولوژی، و نیز به بررسی ارتباط آن با فلسفه، پرداخته است. هدف از این نوشتار برشمردن مسائل، موضوعات، و جایگاه فلسفی نانوتکنولوژی به مثابه شاخه ای از تکنولوژی است، که از سه منظر متافیزیکی (هستی شناختی)، معرفت شناختی (و روش شناختی)، و ارزش شناختی به آن نگریسته شده است. فلسفه نانوتکنولوژی حاوی برخی ورودی ها (مبانی) و برخی خروجی ها (پیامدهای) فلسفی است که هم فلسفه تکنولوژی به معنای عام را دربر دارد و هم به سبب ارتباط تنگاتنگ با علم نوین، برخی از آموزه های فلسفه علم و فلسفه علوم خاص، به ویژه فلسفه فیزیک، را هم در بر گرفته است.
    کلیدواژگان: نانوتکنولوژی، متافیزیک، هستی شناسی، معرفت شناسی، ارزش شناسی، فلسفه نانوتکنولوژی
  • علی عزیزی، مصطفی تقوی صفحات 59-74
    کوهن و فایرابند از فیلسوفان علمی هستند که در بسیاری از جهات، دیدگاه های نزدیک و بعضا مشترکی دارند. این دو فیلسوف به عقلانیتی آفاقی و جهان شمول باور ندارند؛ از این رو در عرف ادبیات فلسفی، دیدگاه های آنان را نسبی گرایانه تلقی می کنند. هر دو، از فیلسوفان نیمه دوم قرن بیستم هستند و واکنشی به جریان های پوزیتیویستی و نگتیویستی محسوب می شوند. این اندازه، شباهت و نزدیکی، این پرسش را در ذهن برمی انگیزد که اختلاف نظر و تفاوت آرای این دو، در کجاست. در این مقاله می کوشیم تا با مروری گذرا بر دیدگاه های آنان، انتقاداتی را که فایرابند به علم شناسی کوهن دانسته است، بررسی کنیم. از جمله این نقدها، می توان به موارد زیر اشاره کرد: نقد بر رویکرد ایدئولوژیک کوهن نسبت به تاریخ؛ گستره قیاس ناپذیری او؛ ابهام در توصیفی یا تجویزی بودن دیدگاه هایش؛ گذر ناموجه از پایداری به کثرت؛ ناکامی در تمایز حیطه علم و غیر علم با جعل هویات نظری مانند پارادایم و علم عادی؛ و در نهایت، ذبح انسان آزاد در خفقان علم عادی.
    کلیدواژگان: کوهن، فایرابند، قیاس ~ ناپذیری، اصل کثرت، اصل پایداری، پارادایم، علم عادی، انسان آزاد
  • احسان کردی صفحات 75-91
    در علم شناسی سینوی، طب به عنوان یکی از شاخه های فرعی حکمت طبیعی مطرح بوده است. طب سینوی عمیقا متاثر از فلسفه ابن سیناست. وی به عنوان طبیبی فیلسوف، در سراسر کتب طبی اش از یافته های فلسفی خود استفاده کرده است. همچنین در مواضع متعددی از کتاب قانون، طبیب را از ورود به مباحث و مسائل فلسفی برحذر داشته و جایگاه اثبات آن ها را در فلسفه می داند. این نشان دهنده آن است که او ضمن توجه به جدایی مسائل فلسفی و طبی، طب را هرگز از مبانی فلسفی بی نیاز نمی دانسته است و آن را به مثابه علم جزئی تحت سیطره علم کلی به نام فلسفه قلمداد کرده است. در این مقاله سعی شده است ضمن بررسی جایگاه علم طب در علم شناسی ابن سینا و تبیین نیازمندی طب به فلسفه، به تعدادی از قواعد فلسفی که در طب سینوی استفاده شده اند اشاره شود.
    کلیدواژگان: طب سینوی، مبانی فلسفی، قواعد فلسفی، تاثیر، طبقه بندی علوم
  • رضا ماحوزی صفحات 93-106
    کیت کمپبل از زمره فیلسوفان ساختارگرا و پدیدارگرایی است که ساختار هستی شناختی اعیان خارجی را صرفا بر مبنای اوصاف تبیین کرده است. از آن جا که اوصاف مورد نظر کمپبل، هستنده هایی جزئی، منفرد و غیر قابل مشارکت در اعیان کثیر هستند و از سوی دیگر، به مثابه آجرهای اولیه جهان خارج معرفی شده اند، دیدگاه های وی از سوی برخی از فیزیک دانان معاصر حمایت شده است. این نوشتار درصدد است پس از معرفی مفهوم اعراض فردی و نظریه کلاف اعراض فردی، قرابت و تفاوت این اندیشه با دیدگاه فیزیک دانان معاصر در خصوص زیراتمی ها و میدان ها را ذکر کرده و نادرستی این نظریه در کیفیت خواندن زیراتمی ها و میدان ها و تبیین ساختار اعیان خارجی بر حسب صرف اوصاف را متذکر شود.
    کلیدواژگان: کیفیت، عرض فردی، اعیان خارجی، نظریه اعراض فردی، زیراتمی ها، میدان ها
  • حسین نصراللهی، مرتضی صداقت آهنگری حسین زاده صفحات 107-121
    در نظریه ارجاع سول کریپکی حداقل سه مشکل وجود دارد؛ 1. ارجاع دهی متفاوت اسامی خاص در جهان های ممکن مختلف؛ 2. تغییر مرجع؛ و 3. خطاناپذیری ارجاعی ترم های نظری. در این مقاله ابتدا این سه مشکل را طرح می کنیم سپس بیان می کنیم که چگونه خود کریپکی با توسل به مفهوم «کاربست» مشکل اول را حل کرده است و پس از آن چگونگی حل شدن مشکل دوم و سوم را با استفاده از همین روش توضیح می دهیم. علاوه بر این در قسمتی از مقاله به تز مثلث بندی دیویدسون رجوع می کنیم و از طریق آن نشان می دهیم که وجود جامعه زبانی برای تعین مرجع لازم است.
    کلیدواژگان: کاربست، نظریه ارجاع کریپکی، جهان های ممکن، مثلث بندی، نشان گر صلب، ترم های نظری، نام گذاری اولیه
|
  • Hossein Bayat, Musa Akrami Pages 1-18

    The extension of the mathematical argumentation methods، in recent decades، has led to an essential critique of classic definition of mathematical proof. The critics often have suggested alternative definitions، which have different and sometimes incompatible presuppositions and implications. Such a situation has exposed mathematics to relativism. The problem of multiplicity of definitions، therefore، can be considered as one of the most important epistemological issues in mathematics. In this paper، we try، from third order or meta-methodological position، to answer this question: ‘what is the meta-criterion for choosing the best definition of mathematical proof? ’ by answering this question we will be one step closer to a justified definition of mathematical proof. The authors will show that the explanatory power meta-criterion، compared to the two other rivals، i. e. the equivalence meta-criterion and the consensus meta-criterion، is more tenable.

    Keywords: meta, theory of definition, theory of mathematical proof, explanatory power, proof facts
  • Ghasem Purhasan, Mojtaba Etemadinia Pages 19-36
    Quine’s article in 1951 entitled ‘Tow Dogmas of Empiricism’، based on an unexpected critique of analytic-synthetic distinction، rules against using ‘analyticity’ to explain the necessity and the a priori. Quine refused any attempt to display any distinction between analytic and synthetic statements without a vicious circle among them. According to his viewpoint، concepts as ‘synonymy’، ‘contradiction’ and ‘meaning’ which were used in the definition of the analytic statements، aren’t clear enough and there is a vicious circle between them. Quine argues that a holistic attitude toward any ‘individual statement’ entails that all propositions can be in touch، in some way، with the empirical boundary of our belief web. It implies the possibility of revision all statements and consequently the destruction of familiar distinction between analytic and synthetic statements. In this article we first review Quinen’s viewpoint on the rejection of analytic-synthetic distinction and then will examine the main challenges of his critique.
    Keywords: analytic statements, synthetic statements, synonymy, necessity, a priori
  • Seyyed Hedayat Sajadi Pages 37-57
    This paper، aims to formulate a philosophy of nanotechnology، addresses definitions، historical contexts، applications، and implications of nanotechnology، and its relation to philosophy as well. I explain some philosophical aspects of nanotechnology (as a branch of technology)، which are discussed through metaphysical (ontological)، epistemological (and methodological)، and axiological (theory of value) attitudes. It is concluded that the philosophy of nanotechnology consists of some philosophical inputs (or foundations) and some outputs (or implications)، which covers the general philosophy of technology، and since the close relations between nanotechnology and modern science it also consists of some aspects of general philosophy of science، and philosophy of special science، philosophy of physics، in particular.
    Keywords: nanotechnology, metaphysics, ontology, methodology, axiology, philosophy of nanotechnology
  • Ali Azizi, Mostafa Taghavi Pages 59-74
    The viewpoints of Kuhn and Feyerabend، as two philosophers of science، are similar in many aspects، even the same in certain problems. They do not believe in any objective and universal rationality، hence، their views are regarded relativistic by many other philosophers. These two philosophers، belong to the second half of the twentieth century and are considered as a response to positivism and negativism. Despite the extensive correspondences، there are some significant differences between them. In this paper، we have tried to derive and analyze the criticisms of Feyerabend to Kuhn''s viewpoint on science، such as critisizing the Kuhn''s ideological approach to history، the domain of his incommensurability، the ambiguity in normativeness and descriptiveness of his ideas، unjustifiable transition from tenacity to proliferation، failure in discriminating between science and non-science via theoretical entities such as paradigm and normal science، and finally restricting the scientists’ freedom throughout the normal science.
    Keywords: Kuhn, Feyerabend, incommensurability, paradigm, normal science, tenacity, proliferation
  • Ehsan Kordi Ardakani Pages 75-91
    In his Scientology، Avicenna introduces medicine as a sub-discipline of natural wisdom. Medicine of Avicenna is influenced by his own philosophy. Avicenna، as a philosopher-physician، has used of his philosophical views throughout his medical works. He also at several positions from the book of Law (Ghanoon)، refrains from entering into philosophical discussions، and indicates that these issues should be discussed elsewhere، i. e. in philosophy. This shows that Avicenna although cares to separate philosophical and medical problems، but indorse that medicine cannot be understood without the metaphysical foundations. This paper، through referring to the application of some philosophic principles in his medicine، argues that Avicenna’s medicine needs his philosophy.
    Keywords: Avicenna's medicine, philosophical foundations, philosophic principles, Classification of knowledge
  • Reza Mahoozi Pages 93-106
    Campbell، as a structuralist and phenomenalist philosopher، explains the ontological structure of things based on properties. Many physicists have endorsed his theory because he introduces properties as particular and tropic entities، of which outer world is built. In this paper، first، I introduce tropes and trope theory then I will notice some similarities and differences between this theory and physician’s opinions about subatomic and fields. We will conclude that we cannot introduce subatomic and fields as properties to explain the structure of external world.
    Keywords: property, trope, external objects, trope theory, subatomic, fields
  • Hossein Nasrollahi, Morteza Sedaghat Ahangari Hossein Zadeh Pages 107-121
    There are، at least، three problems in Kripke’s theory of reference، including: 1. the problem of proper names referring: a proper name may refer to different referents in different possible worlds; 2. the problem of reference failure; and 3. the problem of referential infallibility of theoretical terms. In this paper، first we elaborate these problems in more details. Then we show how Kripke himself solves the first problem appealing to the concept of ‘use’ and then we investigate how the other two problems can be solved with the same strategy. We also refer to Davidson’s triangulation thesis to show that linguistic community contributes in the determination of referent.
    Keywords: use, Kripke's theory of reference, possible worlds, triangulation, rigid designator, theoretical terms, initial baptism